KinoSilmä #50: Megalomaaninen Juhlajakso

Lataa Ohjelma (MP3)

Eeppisen mittaisessa juhlajaksossamme esitellään uusi tunnari, palkitaan kommentoijia ja ennen kaikkea käydään läpi panelistien Top 10 suosikkielokuvat kautta aikojen. Mittaa jaksolle tosiaan venähti melkein kolme ja puoli tuntia, mutta älkää säikähtäkö. Annamme tämän kuunteluun kuuntelijoille muutaman viikon kuunteluaikaa ennen uusia jaksoja ja podcastia voi kuunnella vapaavalintaisissa osioissa.

Juhan Top 10 elokuvat:
– Modern Times
– Amélie
– Seven
– Pulp Fiction
– Á Bout de Souffle
– Apocalypse Now
– Dr. Strangelove
– Mies Vailla Menneisyyttä
– Annie Hall
– Requiem for a Dream

Henrikin Top 10 elokuvat:
– WALL-E
– The Great Dictator
– Metropolis
– The Incredibles
– Galaxy Quest
– Close Encounters of the Third Kind
– Manhattan Murder Mystery
– 2001: A Space Odyssey
– Star Trek: The Motion Picture
– Finding Nemo

10 kommenttia

Kategoria(t): Podcast

10 responses to “KinoSilmä #50: Megalomaaninen Juhlajakso

 1. Kylanmies

  Kuuntelin koko jakson lukuunottamatta Galaxy quest osiota jonka kelasin, kun kuulosti niin totaalisen sellaiselta elokuvalta, jota en tule ikinä katsomaan. Tuosta Tarantino-osiosta jäi pohdituttamaan, että minkä elokuvan pohjalta Henrik on sen kuvansa tarantinotuotannosta muodostanut, jos ei kerta Pulp fictionia ole nähnyt. Voin sanoa, etten itsekään pitänyt esim. Reservoir dogsia kovin kummoisena tekeleenä kun sen ensimmäisen kerran näin, mutta Pulp Fictionissa on niin paljon enemmän sitä mistä Tarantinon elokuvissa etupäässä pidän.

  • kinosilma

   Kiitos palautteesta. Minäkään en ole tietoinen mikä on Henrikin osittain katsoma Tarantino elokuva. Olen sinun kanssasi kyllä täysin samaa mieltä tuosta Pulp Fictionista. Se on jotekin paljon runsaampi ja tuo monipuolisemmin Tarantinon ominaispiirteet esille. Reservoir dogs on enemmän juonielokuva, tyyliin The Usual Suspects, mikä on varmasti osaksi syy arvostukseen ja tietenkin Tarantino dialogi esitellään siinä kunnolla ensimmäistä kertaa.

 2. Kylanmies

  No se on kyllä melko tyhjänpäiväinen leffa. Jos kaiken lisäksi ei pidä Samuel L. Jacksonin habituksesta, niin en kyllä yhtään ihmettele miksi katsominen keskeytyi.

 3. Antti

  Kiitoksia jälleen hyvästä jaksosta. Nämä listajaksot ovat kyllä Kinosilmän parhaimmistoa.

  Tämän jakson olisi ehkä voinut kyllä pistää kahteenkin osaan…

  Hiukan yllättäviä elokuvia listalle oli eksynyt (esim. Modern times, Metropolis), Ovatko nämä oikeasti hyviä elokuvia vai arvostatteko kyseisiä elokuvia sen takia että ne ovat vanhoja ja/tai kuuluisien tekijöiden tekemiä. Entä jos samanlainen elokuva tehtäisiin nykyään ilman kuuluusia tekijöitä niin arvostaisitko elokuvaa yhtä paljon?

  Toiveita tuleviin listajaksoihin:
  – Saattaisi olla hauskaa jos tekisitte joskus yhteisen top 10 listan. (ei siis niin että kumpikin valitsee 5 leffaa, vaan niin että molempien pitäisi tykätä elokuvista paljon)
  – imdb:n 1990 tai 2000 luvun top 10 leffejen läpikäynti (vaikkakin aika monesta olette jo puhuneet)
  – Kotimaiset top 10 elokuvat

  • kinosilma

   Kiitos palautteesta ja hyvistä listaideoista. Mukavaa, myös että listajaksoista pidetään, en ole ollut ihan varma onko ne pidettyjä vai ei.

   Yllättäviä elokuvia toki listoilla on, mutta minusta nuo mainitsemasi ehkä niitä vähiten yllättäviä. Voin nyt puolustaa tuota Nykyaikaa, sillä tavalla, että se on elokuva johon minulle kulminoituu Chaplinin elokuvat, myös nostalgian mielessä. Nyt kun vasta katsoin se uudestaan oli ihan selvää, että se on listalla(muuten se ei olisi listalla ollut). Jos samanlainen elokuva tehtäisiin nyt, se ei tekisi varmaankaan yhtä suurta vaikutusta, koska sama on jo tehty melkein sata vuotta sitten. Ja siitähän siinä on kyse, nykyajan elokuvien pitää olla monessa teknisessä mielessä ylivertaisia vanhoihin elokuviin nähden, mutta toisalta se sisältö on edelleen kaikkein tärkein. Hyvin yksinkertainen mustavalkoinen elokuva voi edelleen nousta mestariteokseksi, jos sisältö on jollain tavalla riitävän koskettava. Toki on myös sellaisia vanhoja elokuvia, jotka vaativat aiheeseen perehtymistä, ennen kuin ymmärtää miksi tämä on hyvä ja arvostettu, sellaisia minä en halunnut listalleni ainakaan tällä kertaa. Toisaalta jos perehtymisen jälkeen on aidosti sitä mieltä, että elokuva on parasta ikinä niin, mikäs siinä. Sellaisista elokuvistakin voisi joskus listan tehdä.

 4. Kiitos taas kerran mielenkiintoisesta podcastista.
  Hyviä listoja, mutta valittamista tietenkin löytyy. Mistäs sitä paremmin voisi kiistellä kuin makuasioista.
  Aika uusia elokuvia pari mykkäelokuvaa lukuun ottamatta – mutta tehän olettekin aika nuoria itsekin, ainakin jos siitä voi päätellä, että Pulp Fictionia on lukiossa katseltu. (silloin kun itse olin lukiossa, ei mitään videolaitteita ollut vielä myynnissäkään muutamaan vuoteen). 🙂
  Oman top 10 listani tein hiukan lisätyllä vaikeusasteella, ja päätin ottaa listalle vain elokuvia, joiden ohjaajilta teidän listoillanne ei törkeästi unohtaen ollut ainoatakaan elokuvaa: (taitaa tulla pisin palaute ikinä).

  Takaikkuna
  Siis ei yhtään Hitchcockia? No voi voi. Kyseessä sentään on yksi parhaista ohjaajista ikinä, ja tämä on minun mielestäni hänen mestariteoksensa. Tässä olisi muuten hyvä aihe kokonaiseen jaksoon, eli Hitchcockin tuotanto. Hyvin rakennettu, erittäin jännittävä yhden huoneen trilleri. Ja maailman kaunein nainen. Muitakin listalle lähes kuuluvia elokuvia Hitchiltä löytyy, ensimmäisinä tulee mieleen North by Northwest (mitä hittoa se sitten suomeksi olikaan) ja Psyko.

  Seitsemän samuraita
  Siis ei yhtään Kurosawaa? No voi voi. Kyseessä sentään on yksi parhaista ohjaajista ikinä, ja tämä on minun mielestäni hänen mestariteoksensa. Tässä olisi muuten hyvä aihe kokonaiseen jaksoon, eli Kurosawan tuotanto. Pitkä, mutta hyvä. Uudellen kuvattu ainakin länkkärinä (Magnificent Seven) ja scifi-leffana (Battle Beyond the Stars) jotka molemmat ovat mukiinmeneviä. Kurosawalta listapaikasta kamppailee ainakin Rashômon).

  Naapurini Totoroo
  Siis ei yhtään Miyazakia? No voi voi. Kyseessä sentään on paras piirrettyjen ohjaaja ikinä, ja tämä on minun mielestäni hänen mestariteoksensa. Tässä olisi muuten hyvä aihe kokonaiseen jaksoon, eli Kurosawan tuotanto. Jos pitää Pixarista, niin todellakin kannattaa tarkistaa Miyazakin tuotanto. Henkien kätkemä olisi sitten runner-up listalle kuuluva.

  Puhu minulle
  Siis ei yhtään Almodovaria – ja vielä Espanjassa asunutkin on listaa ollut laatimassa? No voi voi. Kyseessä sentään on yksi parhaista ohjaajista ikinä, ja tämä on minun mielestäni hänen mestariteoksensa. Tässä olisi muuten hyvä aihe kokonaiseen jaksoon, eli Almodovarin tuotanto.Almodovarin elokuvat ovat yleensä erittäin ”Almodovar”- tyylisiä, ja omanlaisiaan. Kaikki äidistäni on toinen todella hyvä elokuva hänen tuotannossaan.

  Derzu Uzala
  Siis ei yhtään venäläistä elokuva? No voi voi – tämä vitsi alkaa muuttua vähän vanhaksi. No, toinen elokuva Kurosawalta, oikeastaan hiukan erilainen kuin hänen Japanilaiset elokuvansa. Hieno, rauhallinen, erittäin kaunis ja filosofinenkin elokuva. Iso sääli vain, että tästä elokuvasta ei ole minkäänlaista kuvanlaadultaan edes siedettävää versiota saatavalla ainakaan suomenkielisillä teksteillä.

  Citizen Kane
  Eikös ole jokin laki, joka määrää että tämän on oltava jokaisella elokuvien TOP 10 listalla? Oikeastikin hyvä, aikaansa edelle oleva, kuvaukseltaan luova elokuva.

  Sunset Bouleward
  Yksi ehdottomia mielielokuviani. Olen nähnyt tämän varmaan neljä-viisi kertaa (+musikaaliversion), joka on minulle paljon, koska aika harvoin katselen elokuvia moneen kertaan. Film noiria omalla tavallaan. ”All right, Mr. DeMille, I’m ready for my close-up.”

  LoTR – TFoTR – extended
  Purkkaa, mutta hyvää sellaista. Nimenomaan extended versiona, se tuo huomattavasti paremman rytmityksen, rauhallisemman tahdin. Ehkä ensimmäinen oli paras, mutta vaikea niitä järjestykseen on laittaa.

  Kolme väriä – punainen
  Siis ei yhtään Kieslowskia? Jne.
  Veronican kaksoiselämä on hyvä, mutta tämä on ehkä paras Kieslowskin elokuvista. Tämäkin upea, useita katselukertoja kestävä elokuva.

  The Nightmare Before Christmas
  Siis ei yhtään Tim Burtonia? :-)Tämäkin suosikkiohjaajiani, ja vaikka tämä ei nimellisesti hänen ohjaama elokuva olekaan, niin kädenjälki näkyy. Kertakaikkisen hieno jouluelokuva. Ei mikään makeilu. Tim Burtonin leffoistakin voisi tehdä jakson.

  Niin kommenttina kommenttiin: Galaxy Quest kannattaa ehdottomasti katsoa, aivan loistava komedia. Jos yhtään komedioista pitää, ja edes pari jaksoa trekkiä nähnyt, niin luulisi kyllä iskevän.

  • kinosilma

   Kiitos Timo taas perusteellisesta palautteesta. Mukavaa, että listamme ovat herättäneet näinkin paljon keskustelua, vai liineekö syynä ahkerien palautteen lähettäjien lahjominen. 😉
   Derzu Uzalaa lukuun ottamatta olen kyllä nuo kaikki nähnyt ja Seitsemän samuraita, Totoro, Takaikkuna, LoTR ja joku Burton oli kyllä ehdolla ja nyt kun sanoit niin tuo Kieslowskin Punainen olisi voinut listalle päätyä jos olisi tullut mieleen.

   Sunset Bouleward ei minua oikein koskettanut tavalla, että sillä olisi sijaa minun listallani, vaikka hyvä elokuva olikin. Almodovar ei ole minuun iskenyt kovin kovaa, pidän enemmän muista espanjalaisista ohjaajista, kuten Julio Medem ja Alejandro Amenábar. Muita listan ulkopuolelle jääneitä on mm. Blade Runner joka on vähän yllättäen noussut suosikkeihini(sain muuten juuri eilen sen megaboxin Blade Runnerin eri versioita ja muuta kivaa, oli tarjouksessa 129kr) ja suosikki ohjaajani David Lynchin elokuvat, niistä en osannut päättää, mikä olisi se timantti. Harkitsin myös muita Ranskan uuden aallon elokuvia listalleni, etenkin Rivetten Céline et Julie vont en bateau oli harkinnassa. Niin ja toki myös Leonen westernit olivat harkinnassa tai niistä lähinnä C’era una volta il West ja Il buono, il brutto, il cattivo.

   Mitä sitten tulee venäläisiin ohjaajiin tai Neuvosto-ohjaajiin, niistä suurimman vaikutuksen on tehnyt Dziga Vertov(ohjelman nimestäkin näkyy) ja kyllä minä hänen teostaan Chelovek s kino-apparatom harkitsin listalle. Tietenkin myös Tarkovskin elokuvat olivat harkinnassa.

 5. Kalza

  Kommentoidaan nyt alkuun vaikka lausumisia, eli Kalza tosiaan lausutaan Henrikin tyyliin; kalt-sa.

  Uwe bollin nimen lausuminen ei olekaan kovin helppoa, tässä miehen oma opastus:http://multiplayerblog.mtv.com/2007/10/08/uwe-boll-to-critics-at-least-say-my-name-right/
  (tuossa joutunee katsomaan puoli minuuttia mainoksia ennen kuin näkee itse videon…)

  Tästä Jean-Pierre Jeunet: http://forvo.com/word/jean-pierre_jeunet/

  François Truffaut: http://forvo.com/word/fran%C3%A7ois_truffaut/

  Okei, eiköhän siinä ole tarpeeksi lausumisia yhteen viestiin 🙂

 6. tts

  Tuosta Timon listasta tuli mieleen, että Kurosawan tuotannon katsomisesta onkin aikaa. Voisi virkistää, vaihteeksi. Kurosawa taustajoukkoineen oli yllättävä heppu ohjaajana; hanskasi massiiviset action-kohtaukset, huumorin, moraalikysymykset, näyttelijävalinnan.

  Leffasta toiseen. Elokuva, jonka olen katsonut monta kertaa parin viime vuoden aikana, on Barry Sonnenfeldin Get shorty. Ihan vaan siitä syystä, että se on niin viihdyttävä olematta ollenkaan lässy. Menee sarjaan ei-ehkä-maailman-parhaat-leffat mutta so what.

  Uusi tunnari on onnistunut. Olin tunnistavinani Hitchcockin ja HAL:in äänen, mutta en enempää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s