KinoSilmä #24: Citizen Casablanca

Lataa Ohjelma (MP3)

KinoSilmän analyysiin joutuvat tällä kertaa kaksi ehkä elokuvahistorian tunnetuinta ja arvostetuinta teosta. Useaan otteeseen maailman parhaaksi elokuvaksi äänestetty Citizen Kane ja kaikkien aikojen toisiksi parhaana pidetty elokuva Casablanca. Molempia elokuvia analysoidaan niin historian kuin nykypäivänkin kannalta ja niiden vaikutusta elokuvan kerrontaan valotetaan. Keskusteluissa sivutaan myös Citizen Kanen tekemisestä kertovaa elokuvaa RKO 281.

Linkit:
Citizen Kane (IMDB)
Citizen Kane (Wikipedia)
Casablanca(IMDB)
Casablanca(Wikipedia)
RKO 281
RKO281

3 kommenttia

Kategoria(t): Podcast

3 responses to “KinoSilmä #24: Citizen Casablanca

  1. Jarpie

    Orson Welleshän teki ennen elokuvauraansa pitkän uran myös teatterissa, radiouran ohella. The Mercury Theathre esitti myös näytelmiä, radiokuunnelmien ohella.

    Mielestäni Citizen Kane, eikä Casablancakaan ole yliarvostettuja. Citizen Kane on yksi suosikkielokuvistani, ja yksi harvoja jonka olen katsonut useammin kuin viisi kertaa.

    Mielestäni Charles Foster Kanen hahmo oli kirjoitettu hyvin, ja muutos idealistisesta nuoresta miehestä kylmäksi ja katkeraksi vanhukseksi toimi loistavasti.

    Mitä tulee Citizen Kanen pituuteen, että 2h olisi ollut mammuttimaimen pituus ’40-luvulle. 2h pituus elokuville tuohon aikaan ei ollut mikään hirveä erikoisuus, olihan mm. Gone with the Wind nelituntinen. 1948 tehty The Treasure of the Sierra Madre 128 min etc.

    Citizen Kane sai lukuisia Oscar-ehdokkuuksia, mutta voitti vain parhaasta käsikirjoituksesta.

    Toivottavasti tämä, ja aikaisemmat palautteeni ei kuulostanut liian negativisilta 🙂

  2. tts

    Sitä minäkin olen miettinyt, miksi CK on jatkuvasti kriitikkolistojen kärjessä. Vaikuttaa siltä, että tämän elokuvan kohdalla ei olekaan oikeasti kyse arvostelusta. CK on kuin tietosanakirjamääritelmä elokuvan tekemisestä. Eräänlainen uudempien aikojen ”peruselokuva”, johon muita verrataan.

    Komppaan Erkkaa, hyvä jakso.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s