Ajassa kuljetaan
tänään niin eteen- kuin taaksepäinkin. Huh huh, mitäköhän siitä tulee ja ymmärtääkö aikamatkustusta loppujen lopuksi kukaan?
Linkit:
– The Time Machine
– 12 Monkeys
– Primer
Ajassa kuljetaan
tänään niin eteen- kuin taaksepäinkin. Huh huh, mitäköhän siitä tulee ja ymmärtääkö aikamatkustusta loppujen lopuksi kukaan?
Linkit:
– The Time Machine
– 12 Monkeys
– Primer
Kategoria(t): Podcast
Avainsanat: Alan Young, Arnold Schwarzenegger, Brad Pitt, Bruce Willis, Christopher Lloyd, Christopher Plummer, David Sullivan, George Pal, H.G. Wells, James Cameron, Madeleine Stowe, Michael J. Fox, Robert Zemeckis, Rod Taylor, Shane Carruth, Terry Gilliam, Yvette Mimieux
Jos teette aikamatkustus elokuvat part2, niin ottakaa Timecrimes ihmeessä syyniin: http://www.imdb.com/title/tt0480669/?ref_=nv_sr_1
Näyttää kiinnostavalta… Jos uusi aikamatkustus jakso tulee, tuo on ehdottomasti hyvä ehdokas mukaan.
Kiitos vinkistä.
Tahdon nostaa yhden huomion argumentoinnistanne jakson alussa. Jos kritisoi terminator-elokuvia seuraavasti:
”Miksi he eivät vain matkustaneet ajassa hetken taaksepäin ja tappaisi suurta sotajohtaja Connoria”,
on mielestäni perustellumpaa kysyä:
Miksi eivät vain lähettäisi yhtä terminaattoria menneisyyteen, jossa tällainen robotti olisi likipitäen voittamaton, ja murhaisi Connorin puolustuskyvytöntä tarjoilijaäitiä tai sitten tappaisi Johnia kun tämä itse on puolustuskyvytön lapsi.
Ainiin, niinhän he tekivätkin 😉
Ihan hyvä pointti Miika. 😉
Heti tuli toinen kommentti mieleen Terminaattorista: Eivätkö he lähettäneetkään ukkoja alasti sen takia, että aikamatkustaminen vei järkyttävän määrän energiaa, ja he siksi lähettävät vain AIVAN välttämättömimmän massan menneisyyteen.
Joo, ilmeisesti jostakin tuommoisesta hommasta tuossa aikamatkustamisesta kai tuossa on kyse. Tosin aikamatkustuksen tarkempia speksejä ei taideta avata noissa elokuvissa, vai avataanko? Uusinta terminaattoria minä en ole nähnyt ja tv-sarjasta vain osan.
Juu ei avata kyllä speksejä. Varmaankin välttelivät turhaa selittelyä. Oikeastaan Terminaattorissa aikamatkustus on kuitenkin verrattain pienessä osassa.
Se on kyllä ihan totta, että Terminaattorissa aikamatkustus on vain sivuseikka, jolla tarina mahdollistuu.
Oikeastaan eteenpäin matkustamisessa ei ole mitään ihmeellistä edes. Jos sinut jäädytetään vuosisadaksi, luulet nukkuvasi tunnin ja heräät myöhemmin, olet oikeastaan matkustanut ajassa eteenpäin. (Okei sinussa olevat radioaktiiviset atomit ovat puoliintuneet enemmän kuin jos olisit ottanut torkut, mutta ketä kiinnostaa? Pystyt pitämään kyberkansalle täsmällisiä historiantunteja, tapaamaan omat lapsenlapsenlapsesi ja tekemään kaikki tulevaisuuden matkustamisesta kuviteltavissa olevat paradoksit – eli et mitään.
Aikamatkustusta eteenpäinhän on jo harjoitettukin. 1971 lensivät lentokoneella pitkän aikaa ja lopulta laskeutuessaan lentokoneessa olleet kellot näyttivät eri aikaa kuin maan pinnalla olleet. Käytännössä siis lentäjätkin vanhentuivat vähemmän kuin maan asukkaat.
Tietysti aikaero oli pieni ja mitattavissa vain atomikelloilla. Mutta virhe oli samaa luokkaa kuin Einsteinin kaavat ennustivat. Mielestäni on kuitenkin aika epäoleellista tämä siirtymän suuruus: Eteenpäin on matkustettu ja se mielestäni todistaa, että se on mahdollista.
During October, 1971, four cesium atomic beam clocks were flown on regularly scheduled commercial jet flights around the world twice, once eastward and once westward, to test Einstein’s theory of relativity with macroscopic clocks. From the actual flight paths of each trip, the theory predicted that the flying clocks, compared with reference clocks at the U.S. Naval Observatory, should have lost 40+/-23 nanoseconds during the eastward trip and should have gained 275+/-21 nanoseconds during the westward trip … Relative to the atomic time scale of the U.S. Naval Observatory, the flying clocks lost 59+/-10 nanoseconds during the eastward trip and gained 273+/-7 nanosecond during the westward trip, where the errors are the corresponding standard deviations. These results provide an unambiguous empirical resolution of the famous clock ”paradox” with macroscopic clocks.
Hyvä pointti Miika. Olen minäkin tuosta tainnut joskus jostain lukea tai kuulla.
Niin ja kiitos hyvistä kommenteista Miika.