KinoSilma #139: The Primer Machine

Lataa Ohjelma (MP3) 220px-Twelve_monkeysmp220px-Primer220px-Brown,r_time_macine60

Ajassa kuljetaan

tänään niin eteen- kuin taaksepäinkin. Huh huh, mitäköhän siitä tulee ja ymmärtääkö aikamatkustusta loppujen lopuksi kukaan?

Linkit:
– The Time Machine
12 Monkeys
– Primer

10 kommenttia

Kategoria(t): Podcast

10 responses to “KinoSilma #139: The Primer Machine

 1. Sami

  Jos teette aikamatkustus elokuvat part2, niin ottakaa Timecrimes ihmeessä syyniin: http://www.imdb.com/title/tt0480669/?ref_=nv_sr_1

 2. Miika

  Tahdon nostaa yhden huomion argumentoinnistanne jakson alussa. Jos kritisoi terminator-elokuvia seuraavasti:

  ”Miksi he eivät vain matkustaneet ajassa hetken taaksepäin ja tappaisi suurta sotajohtaja Connoria”,

  on mielestäni perustellumpaa kysyä:

  Miksi eivät vain lähettäisi yhtä terminaattoria menneisyyteen, jossa tällainen robotti olisi likipitäen voittamaton, ja murhaisi Connorin puolustuskyvytöntä tarjoilijaäitiä tai sitten tappaisi Johnia kun tämä itse on puolustuskyvytön lapsi.

  Ainiin, niinhän he tekivätkin 😉

 3. Miika

  Heti tuli toinen kommentti mieleen Terminaattorista: Eivätkö he lähettäneetkään ukkoja alasti sen takia, että aikamatkustaminen vei järkyttävän määrän energiaa, ja he siksi lähettävät vain AIVAN välttämättömimmän massan menneisyyteen.

  • kinosilma

   Joo, ilmeisesti jostakin tuommoisesta hommasta tuossa aikamatkustamisesta kai tuossa on kyse. Tosin aikamatkustuksen tarkempia speksejä ei taideta avata noissa elokuvissa, vai avataanko? Uusinta terminaattoria minä en ole nähnyt ja tv-sarjasta vain osan.

   • Miika

    Juu ei avata kyllä speksejä. Varmaankin välttelivät turhaa selittelyä. Oikeastaan Terminaattorissa aikamatkustus on kuitenkin verrattain pienessä osassa.

   • kinosilma

    Se on kyllä ihan totta, että Terminaattorissa aikamatkustus on vain sivuseikka, jolla tarina mahdollistuu.

 4. Sama miika

  Oikeastaan eteenpäin matkustamisessa ei ole mitään ihmeellistä edes. Jos sinut jäädytetään vuosisadaksi, luulet nukkuvasi tunnin ja heräät myöhemmin, olet oikeastaan matkustanut ajassa eteenpäin. (Okei sinussa olevat radioaktiiviset atomit ovat puoliintuneet enemmän kuin jos olisit ottanut torkut, mutta ketä kiinnostaa? Pystyt pitämään kyberkansalle täsmällisiä historiantunteja, tapaamaan omat lapsenlapsenlapsesi ja tekemään kaikki tulevaisuuden matkustamisesta kuviteltavissa olevat paradoksit – eli et mitään.

  Aikamatkustusta eteenpäinhän on jo harjoitettukin. 1971 lensivät lentokoneella pitkän aikaa ja lopulta laskeutuessaan lentokoneessa olleet kellot näyttivät eri aikaa kuin maan pinnalla olleet. Käytännössä siis lentäjätkin vanhentuivat vähemmän kuin maan asukkaat.

  Tietysti aikaero oli pieni ja mitattavissa vain atomikelloilla. Mutta virhe oli samaa luokkaa kuin Einsteinin kaavat ennustivat. Mielestäni on kuitenkin aika epäoleellista tämä siirtymän suuruus: Eteenpäin on matkustettu ja se mielestäni todistaa, että se on mahdollista.

  During October, 1971, four cesium atomic beam clocks were flown on regularly scheduled commercial jet flights around the world twice, once eastward and once westward, to test Einstein’s theory of relativity with macroscopic clocks. From the actual flight paths of each trip, the theory predicted that the flying clocks, compared with reference clocks at the U.S. Naval Observatory, should have lost 40+/-23 nanoseconds during the eastward trip and should have gained 275+/-21 nanoseconds during the westward trip … Relative to the atomic time scale of the U.S. Naval Observatory, the flying clocks lost 59+/-10 nanoseconds during the eastward trip and gained 273+/-7 nanosecond during the westward trip, where the errors are the corresponding standard deviations. These results provide an unambiguous empirical resolution of the famous clock ”paradox” with macroscopic clocks.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s