Television elokuvaviikko 16/2012

Titanic (1997)
Missä: MTV3
Milloin: Maanantai 16.4 Klo 21:00
Miksi: Olisiko ajankohtaista?
Oma arvosana: 7/10
IMDb: 7.5/10

James Cameronin ehdottomasti onnistunein elokuva käsitellään KinoSilmässä aivan lähitulevaisuudessa.

Scoop (2006)
Missä: Sub
Milloin: Torstai 19.4. Klo 23:00
Miksi: Miksipä ei saman tien samaa uudestaan.
Oma arvosana: 7/10
IMDb: 6.7/10

Siinä on vain jotain lohdullista että maailmassa on tekijöitä, jotka saavat toteuttaa itseään vuodesta toiseen ilman että kukaan erityisemmin puuttuu tapahtumiin. Näitä tekijöitä löytyy kaikilta taiteen aloilta, ja Stanley Kubrickin jättäessä maallisen vaelluksensa varsin varhaisessa vaiheessa, elokuvamaailman oman tien johdonmukaiseksi johtotähdeksi on jäänyt Woody Allen.

Toki tämä tarkoittaa sitä että miehen tuotanto on kauniisti todettuna hyvin epätasaista, etenkin viime vuosina. Tästä olemme lähes kaikki samaa mieltä, joskin minä olen elokuvakohtaisesti lähes päinvastaista mieltä maailman kanssa. Niinpä ei ollutkaan yllätys että sen jälkeen kun maailman kriitikot kollektiivisesti tervehtivät Scoop:ia syvällä välinpitämättömyydellä, minä puolestani tervehdin elokuvaa miehen myöhempien vuosien yhtenä piristysruiskeena.

Asetelma, vaikka se onkin siirretty New Yorkin eliittiseurapiiristä Britannian vastaavaan, ei tuo mitään uutta. Woody Allen näyttelee toistaiseksi viimeistä kertaa itseään muiden yrittäessä pysyä jollain tasolla miehen hysteerisen selityksen kelkassa. Tämä ei sinänsä ole kovinkaan suuren huomion arvoinen seikka, mutta se on että Allen sepostaa hauskemmin kuin on tehnyt useassa tuoreemmassa esiintymisessään.

Myös yliluonnollisilla elementeillä kuorrutettu murhamysteeri toimii tuttuja latujaan pitkin tasaisen varmalla otteella, ja siksipä elokuva on Allenin ystäville kuin pulahdus lämpimään veteen vaikka mistään valtavasta elokuvataiteesta ei toki ole kysymys.

Home Alone (1990)
Missä: MTV3
Milloin: Lauantai 21.4. Klo 15:40
Miksi: Kertaus on opintojen äiti.
IMDb: 7.2/10

John Hughes kuuluu amerikkalaisen nuoriso/perhe/komediaelokuvagenrejen kovimpiin menestyjiin. Hänen ohjaamansa ja kirjoittamansa elokuvat ovat olleet jättimäisiä menestyksiä etenkin Amerikkalaisilla markkinoilla ja hänet on myös palkittu elämäntyöstään joka päättyi vasta miehen kuoltua suhteellisen nuorella iällä sydänkohtaukseen.

Ainoa kysymys joka jää jäljelle on: Miksi ihmeessä?

Mies kehui että kirjoittaa yleensä elokuviensa käsikirjoitukset noin viidessä päivässä eikä katso jatkokehittelyä millään lailla tarpeelliseksi. Ja se hänen elokuvistaan paistaakin läpi, eikä Home Alone ole tässä suhteessa poikkeus vaikka mies jättikin tällä kertaa ohjaamistehtävät Chris Columbukselle. Elokuva on täynnä yksiulotteisia karrikatyyrejä joita ei voi kutsua henkilöhahmoiksi vahingossakaan. Perusidea perheestä joka unohtaa yhden lapsistaan matkasta ontuu pahemmin kuin puolikas lahna.

Pahinta kuitenkin on elokuvan varsinainen ”sisältö”, kun Macaulay Culkinin esittämän lapsen yksin vartioimaan taloon ilmaantuu toilailevia murtovarkaita. Lapsen virittämät ansat ja niitä seuraava slapstick-maraton on tuskastuttavan epähauskaa katsottavaa kaikenikäisille, eikä edes kovin kekseliästä. Suosittelen käyttämään lauantai-iltapäivän johonkin tuottavampaan, vaikkapa kalkkunoiden tehotarhaukseen.

Naked Gun 33⅓: The Final Insult (1994)
Missä: Nelonen
Milloin: Lauantai 21.4 Klo 21:00
Miksi: Kai ne sitten täytyy kaikki näyttää.
Oma arvosana: 3/10
IMDb: 6.2/10

Jos ei muuta positiivista löydä, täytynee kehua elokuvan julistetta joka rehellisesti lupaa vain suurimmaksi osaksi uusia vitsejä. Joskaan menisi ihan takuuseen siitä ettäkö näin oikeasti olisi. Suurin osa vitseistä nimittäin on niitä samoja vanhoja, mutta tilanteita on muutettu sen verran että kaippa ne voidaan uusiksikin laskea.

Pahaksi enteeksi voidaan laskea jo se, että sarjan alkuperäisestä voimakolmikosta Zucker/Abrahams/Zucker on jäljellä enää vain yksi Zucker ja hänkin tyytyy tuottajan pestiin muiden saadessa muodollisen vastaavan tuottajan krediitin. Ihme tämä ei olekkaan, sillä Frank Drebinin armollisesti viimeiseksi jäänyt kokoelma toilailuja tuntuu väsyneeltä ensiminuuteista loppuun asti. Tästä kertoo se, että jo valmiiksi väljähtäneet tyypilliset vitsit on korvattu sarjalla vielä väsyneempiä alapää- ja vessajuttuja. Ristiinpukeutuminen, alatyyliset sanaleikit hahmonniminä ja masturbointi vie jopa tämän sarjan elokuvaksi aivan liikaa aikaa.

Mutta jotta antaisin edes jonkinlaisen kuvan tasapainoisesta arviosta, täytyy elokuvasta kuitenkin nostaa positiivisiksi aspekteiksi kohtuullisen humoristinen vankilapakokohtaus sekä vielä vuosia edellisen näkemisen jälkeenkin aina silloin tällöin päässä pyörivä erinomaisen hauska ja tarttuva Äiti Teresa-musikaali, joka onnistuu olemaan juuri oikealla tavalla pöyristyttävän asiaton ja kutkuttavan hauska ilman minkäänlaista alapäävitsailua.

Elokuvan viimeinen kolmannes vietetään Oscar-gaalassa. Epätoivoa vai toiveajattelua?

Броненосец «Потёмкин» (1925)
Missä: YLE Teema
Milloin: Sunnuntai 22.4 Klo 18:00
Miksi: Kulttuurityö kannattaa aina.
Oma arvosana: 8/10
IMDb: 8.1/10

Sergei Eisensteinin mestarillinen propagandaelokuva kuuluu kaikkien elokuvanystävän peruskatsontalistalle, ei pelkästään sen kulttuurihistoriallisen merkityksen vuoksi, vaan jo sen takia että kyseessä on erinomaisen hieno elokuva. Elokuva käsiteltiin KinoSilmän jaksossa #97.

Raiders of the Lost Ark (1981)
Missä: Nelonen
Milloin: Sunnuntai 22.4. Klo 15:40
Miksi: Raha tulee rahan luo.
Oma arvosana: 1/10
IMDb: 8.7/10

Steven Spielbergin ja George Lucaksen yhteinen rahasampo edustaa kaikkea sitä mitä minä Amerikkalaisessa toimintaelokuvassa vihaan. Harrison Fordin ylimakeileva niljakas ”arkeologi”hahmo saa lahdata ulkomaanpellejä täysin rauhassa ja ilman mitään tunnontuskia, sillä ainahan rikas valkoinen mies on oikeutettu tekemään aivan mitä tahansa. Eikä sitäpaitsi mitkään hänen edesottamuksistaan voi olla kyseenalaistettavissa, koska hänhän on jollain perverssillä logiikalla ”hyvis”.

Kaiken kukkuraksi Indianan lahdattua ensin urakalla väkeä, elokuva vielä olettaa katsojan järkyttyvän Indianan romanttisen kiinnostuksenkohteen kuoltua ja pysähtyy kuin seinään. Koska onhan valkoihoisen naisen henki nyt paljon arvokkaampi kuin satunnaisen paikallisen, totta kai. Ja jottei idiotismin määrä jäisi liian pieneksi, myöhemmin käy ilmi että täysin selittämättömästi nainen jäikin henkiin. Pahiksina löytyvät kaikkien laiskojen kirjoittajien luottovalinta Natsit. Ei näin. Koskaan, kiitos.

Elokuva otettiin pääosin suurin suosionosoituksin vastaan, mutta Lucas ei kestänyt pientäkään kritiikkiä ja nimesi myöhemmän elokuvansa pahiksen tätä elokuvaa kritisoineen elokuvakriitikon mukaan. Nähdäänkö siis tulevaisuudessa kenties triplavalomiekalla jedejä lahtaava Darth Henrik? Sitä jäämme odottamaan.

Jätä kommentti

Kategoria(t): Blogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s