KinoSilmä #20: 20

Lataa Ohjelma (MP3)

KinoSilmän lyhyeksi jäänyt tauko päättyy tämän juhlajakson myötä. Kahdennessakymmenennessä ohjelmassa keskustelijat puhuvat palautteista, palaavat hetkeksi sitcom-aiheeseen, mutta pääosan keskustelusta ottaa elokuvat katsomisen ja tuottamisen muuttunut kulttuuri.

3 kommenttia

Kategoria(t): Podcast

3 responses to “KinoSilmä #20: 20

 1. Jarpie

  Juuri tuli kuunneltua tämäkin podcast, ja on pakko kommentoida keskustelua TV:stä. Mielestäni se on vain hyvä kun on tullut HD-TV:tä, itse ostin 42″ Plasma FullHD tv:n noin vuosi sitten, ja viime kesänä blu-ray soittimen.

  Kun on tullut nähtyä mm. Blade Runner, Casablanca, The Third Man, There Will Be Blood, The Wild Bunch yms. blu-rayltä, niin täytyy kyllä myöntää, että blu-ray on iso harppaus verrattuna DVD:n. Kuva näyttää paljon filmimäisemmältä ja on paljon tarkempi kuin esim. DVD:llä.

  Puhujien kommenteista sain kuvan, että he vastustavat mm. laajakuva-tv:n ja varsinkin HD-tv:n tuontia markkinoille, vain koska heidät ”pakotetaan” ”taas” uusi TV.

  Täytyy vielä kysyä podcastaajien kommentteja mm. film noir-leffoihin ja Citizen Kaneen, kun jompi kumpi teistä kommentoi The Killingiä, että siinä oli liikaa kikkailua valoituksella ja kuvakulmilla.

  • kinosilma

   Joo, ei se nyt minuakaan haittaa, että HD-tv tulee, onhan tuo televisioiden resoluutio jo aikansa elänyt. Minunkin vajaan vuoden vanha televisio on HD:llä varustettu ja toki laajakuva-tv, eihän sieltä kaupasta paljon muuta enää taida saadakkaan. Tosin yhtään HD-ohjelmaa en ole vielä telkkaristani nähnyt, koska en vielä omista Blu-Ray soitinta. Olen kyllä harkinnut HD-digiboxin hankkimista, kun kaapeliyhtiöni on semmoista minulle tarjousten muodossa kaupannut. Tosin se minua kyllä ärsyttää, että juuri kun dvd:n hinta on tippunut sopivaksi niin tilalle on tulossa toinen kalliimpi formaatti.

   Minusta laajakuvan tulo oli ihan luonnollista, koska elokuvat pääsäntöisesti julkaistaan siinä muodossa. Miksei myös HD-tv, kuten jo yllä mainitsin onhan tuo television nykyinen resoluutio jo aikansa elänyt. Ehkä pikemminkin tarkoitimme sitä, että nämä parannukset kuten laajakuva ovat aina tulleet markkinointiikkoina, silloin kun filmiteollisuudella on mennyt huonosti ja siinä mielessä esim. laajakuva vain muuttaa elokuvan formaattia vähän erilaiseksi, eikä varsinaisesti paranna sitä mitenkään. HD-tv:n kohdalla tämä ei tietenkään päde.

 2. Jarpie

  Olihan laajakuvan tuonti elokuviin kikka saada yleisö takaisin elokuvateattereihin TV:n äärestä 50-luvulla, mutta en silti välttämättä sanoisi, että laajakuva vain muuttaa formaattia vähän erilaiseksi.

  Laajakuvalla voi antaa elokuvalle tietynlaisen tyylin ja tunnelman, en esimerkiksi voisi kuvitella mm. Kurosawan Yojimboa, Kobayashin Harakiria, Leonen westernejä tai Lord of the Ringsejä 4:3 kuvasuhteella kuvattuna. En toisaalta voisi kuvitella esim. Casablancaa, The Third Mania, Citizen Kanea ja useita film noireja taasen laajakuvana tai värillisenä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s